27.7.2009

Ellen Svinhufvudin kakku- gluteeniton



Löysin reseptilaatikon pohjalta ikivanhan ES reseptin mitä en aikaisemmin ole kokeillut. Kiinnostusta herätti kakun pitkä ikää ja että sitä tarjotaan tänään päivänäkin linnankutsuilla.Pyysin tuttuja kahvinkutsuille ja tämä erinomainen kakku sai kehua ja kiitosta. Meidän linnankutsuilla (mhh, mhh) tarjotin tämän näköistä kakkua, mikä vei voiton kaikista aikaisimmista kakuista. Kuvasta näky kakun korkeus, Paistoin pohjan yhdellä pellillä ja jaoin sen kahtia. Mielestäni näin oli helpompi leikätä ,pohjasta tuli sen verran kova.

Yhdestä kakusta saat noin 10 annospalaa.
Tarvitset:
6 valkuaista
3.5 dl tomusokeria
2 dl (150 g) kuorittujamanteleita jauhettuna

Mokkatäyte ja kuorrute:
3/4 dl (65 g) sokeria
1.5dl vahvaa kahvijuomaa
1.5dl kermaa
300 g voita (suolatonta )
1.5 dl (100 g) kuorittuja manteleita jauhettuna

Pinnalle:

1 ps (80 g) mantelilastu ja tomusokeria


Kuumenna uuni 125-asteeseen.
1.Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 levyksi (à 15 x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.
Nosta pellit uunin ala- ja yläosiin. Paista noin 1,5 tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa kypsennyksen aikana.
Irrota levyt varovasti lämpiminä ja nosta ritilöille jäähtymään.

2. Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kerma.
Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.

3.Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille nuolijalla mokkatäytettä.
Tee loput kerrokset ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin.
Ripottele mantelilastuja kakun päälle ja painele niitä myös kakun reunoille. Siivilöi päälle tomusokeria.

Säilytä kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.
TARKKANA TÄSSÄ!
Huoneenlämpöiset munat vaahtoutuvat parhaiten.
Valkuaisten joukkoon ei saa päästä yhtään keltuaista, muuten valkuaiset eivät vaahtoudu.
Piirrä pohjalevyjen kaaviot leivinpaperien toiselle puolelle, näin saat pohjista yhtä suuret.
Kahvi-kermaseoksen tulee olla täysin jäähtynyt, kun vatkaat sen voihin.
Paahda mantelilastut varovasti pannulla, etteivät ne pala.

Ei kommentteja: