4.2.2010

Panforte -Bon Apetit !

Jouluna tein tuttavuutta tähän maku maailmaan. Panforte on  ikivanha italialainen jouluinen jälkiruoka,leipää,kakku tai karkki.Päättää itse mikä niistä.
Olen tunnetusti pähkinöiden suur kuluttaja ja tämä tuliainen meni parissa päivässä.
Päätin ottaa selvää herkun historiasta ja selvisi että aikoinan maksetti luostarien verot joka vuosi ,7 helmikuuta.Toinen legenda kakkusta on että vahvat mausteet pitivät paholaiset loitolla, mh mhh ..

 En osaa sanoa onko juuri tämä se alkuperäinen resepti sillä tästä löyty monia erilaisia versioita googletamalla.

                                                                                      
                                                                                         
100 g kuorittuja manteleita
100 g cashewpähkinöitä
100 g kuivattuja hedelmiä -käytin taateleita ja rusinoita, toinen vaihtoehto on kuiv.aprikoosit
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 appelsiinin raastettu kuori

100 g Panda tummaa suklaata
1 dl tomusokeria
1 dl agavesiirappia

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

*Sekoita yhteen mantelit, cashewpähkinät, kuivatut hedelmät, jauhot, mausteet ja appelsiinin kuori.

*Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita sulan suklaan joukkoon tomusokeri ja agavesiirappi. Sekoita suklaaseos kuivien aineiden joukkoon.

Levitä seos noin 24 cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.
Paista panfortea uunin keskitasolla 25 min.
Anna jäähtyä ennen leikkaamista.Leikkaa salmiakki kuviot tai kuutiot.
Panforte säily  ALUMIINIFOLIOSSA 2-3 kuukautta.  
Lupaan että ,et tule pettymään.

Ei kommentteja: