27.4.2011

Tippaleivät ennakko, vappuna matkoilla...........

TIPPALEIVÄT
2,5 dl maitoa
2 munaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
hiukan hiivaa
n. 3 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen: vähintään 0,75 l (rypsi)öljyä
Pinnalle: tomusokeria

 
Liuota hiukan hiivaa (10-20 g) kädenlämpöiseen maitoon, tai jos käytät kuivahiivaa hiukan tätä lämpöisempään. Sekoita mukaan muut ainekset ja jätä taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Kuumenna öljyä isossa teräskattilassa, kunnes taikinasta otetut koepalat kiehuvat öljyyn laitettaessa. Sopiva lämpötila rasvan keittämiseen on noin asteikon puolivälissä tai vähän sen yläpuolella.
Älä kuumenna liikaa, sillä rasva voi syttyä palamaan.

 

 
                                  

 
Kaada rasva kuivaan pataan, sillä jo pienikin vesimäärä saa rasvan roiskumaan. Kokeile rasvan kuumuutta pienellä taikinapalalla.
Lämpötila on sopiva, kun taikinapala alkaa heti poreillen kiehua. Liian kuumassa rasvassa pinta tummuu liian nopeasti (juuri tätä kannata varoa katso kuvat ) ja leivonnaiset jäävät sisältä raaoiksi.
Liian kylmässä rasvassa leivonnaisiin imeytyy runsaasti rasvaa.Upota kuumaan rasvaan teräksinen ananaspurkki.

 

 

 
Taikinaa on kätevä pursottaa muovisesta, puhtaasta ketsuppi- tai sinappipullosta.   
 Valuta taikinaa kauhaan ohuena nauhana niin, että se muodostaa pienen kerän

 
                       Ensimmäinen on hieman liian tumma, seuraavia kelpaa jo maistella.
 
                            

Ei kommentteja: