28.2.2012

Leipä helposti





Kun haluat tuoretta ja maukasta leipää, tee itse.Mausteisuutta korosta piimäpohjaan tehty makeahko taikina.Myös maustamaton jogurtti sopi mainiosti. Tässä reseptissä taikinaan on tehty juuri,se tuo käydessään happamaisuuta ja aromia takinaan.


Juuri :

6 dl.piimä tai omenamehua

50 gr hiiva

1/2 dl siirappia

2 dl.omenaraastetta

6 dl.hiivaleipäjauhetta ( itse tein 3 dl.hiivaleipäjauhetta ja 3 dl sämpyläjauhetta)


Taikina :

2 tl.suola

2 tl.kumina

1tl .pomeranssinkuorta

50 gr voisula

3 dl vehnäjauhoja (laitoin 2 dl vehnäjauhoja + 1 dl.kaurahiutaleita)

3 dl.ruisjauhoja.


Lämmitä neste kädenlämpöiseksi,liuota nesteseen hiiva.Lisää siirappi ja omenaraaste+ jauhot.Anna juuren käydä puolisen tuntia niin että se alkaa kuplia.Mikali haluat enemmän

makua,anna taikinaan tekeytyä viileässä (jääkaappissa)esim.puolisen tuntia.


Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola,mausteet,rasva ja vaiva sekaan jauhot,niin että taikina jää melko löysäksi.

Laita taikinaa pitkiin tai rengasmallisiin uunivuokiin.

Kohota kaksinkertaiseksi ja paista 200 ast.20-25 min.Voit paiston aikana voidella siirappivedellä.Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.

Ei kommentteja: