Tavapärane rasvarikas majonees
1 suur (L) munarebu
0,25 tl soola
0,25 tl jahvatatud valget pipart
1 tl (või rohkem) sidrunimahla või naturaalset äädikat
(veidi sinepit)
2,5 dl taimeõli
Mikserda munarebud ja maitselisandid segamini. Lisa õli algul tilgakaupa, seejärel ühtlase peene joana; mikserda segu suurel kiirusel heledaks ja ühtlaseks. Kui majonees sai liiga paks, mikserda juurde paar teelusikatäit külma vett. Kodune majonees säilib külmkapis kinnises purgis kuni kümme päeva; pikemalt hoides maitse halveneb ja emulsioon võib hakata lagunema. Seetõttu on õigem valmistada korraga suhteliselt väike kogus ja tarbida see kiiresti ära. Hõlpsasti valmib majonees ka kannmikseris. Mikserda munarebu, maitseained ja lusikatäis õli. Lisa õli söötmisava kaudu peene ühtlase joana. Lase masinal käia umbes 20 sekundit, siis on majonees valmis.
Sidrunimajonees
1 suur (L)
munanäputäis soola
2 dl õli
2 sl sidrunimahla
Töötle toasoe muna koos soolaga kannmikseris heledaks ja vahuseks. Mikseri edasi töötades tilguta juurde veidi õli; lisa ülejäänu peene joana. Lisa sidrunimahl ja töötle veel veidi aega. Soovi korral maitsesta täiendavalt pipraga.
Aioli ehk Provence’i küüslaugumajonees
1-4 suurt küüslauguküünt
1 tl soola
1 suur munarebu
2,5 dl õli
Hõõru kooritud ja noaga peenestatud küüslauguküüned koos soolaga uhmris või laia kööginoa tera all pastaks. Töötle kannmikseris koos munarebuga ühtlaseks ja lisa seejärel vähehaaval õli. Paku küüslaugulembesele seltskonnale kala või köögiviljade juurde.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti