22.1.2009

PEENLEIB




Mul retsept täiesti olemas kuid see on tölgitud versioon ja loodan et miskit nässu ei lähe.
Asja teeb huvitavaks see et leiva tegu kestab 5 päeva.Näed kuidas valmib päris öige leib ,siiani mingi kiir versioonid järgi proovitud. Nöks pabistan ,nagu tite ootel oleks ,nali. Kunagi oleksin andnud oma 5 sörme, et tunda peenleiva löhna.Nyydseks see suur igatsus kadunud,kuid mitte päris.

Enne leiva kypsetamist ,loe järgmine tarkvara leivaliidu poolt!


Esimene päev.
Alustame juuretise tegemisest :


2 dl vett
2 dl rukkijahu
1/2 tl.pärmi
1/2 tl suhkurt

1/2 spl. keefiri

Soojenda vesi 42 kraadini ,sega sinna jahu ,pärm,suhkur ja keefir.
Anna taignal kerkida 30 kraadi juures umbes 20 tundi. Sega aegajalt .Kuna nii sooja kohta on raske leida panin kausi elektripliidi lähedusse.

Kata köögirätiga.

Teine päev - II etapp - juuretise käärimine
1 dl keefiri

6-7dl vett

8-9dl rukkileiva jahusegu

Vöta keefir kylmkapist ,enne kasutamist peab olema toa temperatuuriga.

Keeda vesi ja sega sinna 5 dl rukkijahu ja sötku kövasti teist -sama aegselt mass jahtub.Kui on jahtunud sega keefir ,eelmisel päeval tehtud juur ja VEEL 3-4 dl jahu.

Sötku nii kaua et taigansse tuleb öhumulle. Puista kergelt yle jahuga ja rätiku alla , soovitav hoida taigent kohas kus temperatuur on 23-25 kraadi ja 2 -3 päeva.Sega iga päev taigent.



Selline nägi välja taigen paari tunni pärast.Jätsin kolmeks päevaks seisma.

Viies päev : Viimane etapp ja meeletu pabin sees :o
2 tl soola
2 spl .köömneid
1 dl .suhkurt
1 sidruni mahl - järgmisel korral ei pane nii palju ,st poole sidruni mahl
rukkijauhu taigna sötkumiseks -kahjuks ei ole siin kogust ja kardan et tuli liiga jahu kasutatud
Töstä taigen lauale ,lisa sool ,köömned,suhkur ja sidruni mahl .Sötku taignasse veel paar dl. jahu
Sõtku seni, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Mida kiiremini sõtkud, seda soojem jääb tainas ja kergem saab leib.
Lõpuks silu pealt siledaks, raputa jahu peale ja pane paariks tunniks sooja kohta kerkima.
Kerkinud tainast vormi vees märjaks tehtud kätega ümmargused või pikergused pätsid, aseta
küpsetuspaberiga kaetud pannile, kasta pealt veega ja küpseta ahjus 190 kraadi 25 min ja vähenda kraade 175 -le ja jatka kypsetamist 55 min.Jahuta restil rätiku all.
Järgmisel päeval on leib saavutanud oma öige maitse.

-----------No nii ,nyyd siis paar pilti ja maitse elamused.
Ausalt öeldes miski aeg tekkis tunne et midagi olen valesti teinud ,ei oska öelda millest selline tunne.
Leiva maitse super , täiesti peenleiba oma ja see oli mulle vägagi tähtis.Aga leiva välimus suisa rumal, saan andeks kuna ikkagi esimene rukkileib ! Leiva tegemine vajab pikka harjutamist ja loodame et kiljun veel röömust ,kui ahjust tuleb see öige välimuse ,aroomi ja maitsega leib.

8 kommenttia:

Koduhaldjas kirjoitti...

hoo, mis tore blogi.suvel sain naabrinaise tehtud leiba maitsta ja see oli imehea. inertsist ostsin omalegi rukkijahu kappi, aga edasi pole jõudnudki :). sinul siin kenasti kirjas erinevates postitustes põnevaid leivalisi. oled saanud uue kolaja oma blogisse. tervitused Kopli poolsaarelt!

Annuska kirjoitti...

Oi, kui armas kui keegi on huvitatud leiva teost teretulemast siia.Möned retseptid kyll soomekeeles ,kui vajadust tölgin eesti keelde.Kopli tuttav koht ,olen pelgulinnas elanud :))

Anonyymi kirjoitti...

Selle leiva peaks küll ära proovima,olen ka ainult kiir varjanti teinud.Sul tasuks kõik retseptid eesti keeles ka kirjutada,praegugi vaatan et põnev riisipirukas aga keelest aru ei saa.Jään ootama eesti keelseid tõlkeid!Edu sulle!

Koduhaldjas kirjoitti...

tõlkimisega pole vaja vaeva näha. olen soome televisiooni peal üles kasvanud :)

Birgit kirjoitti...

Sul on Annuska väga ahvatlevad küpsetised nii,et asu aga tõlkima,kui loomulikult aega saad.Minul kahjuks ei ole aega Soome telekanaleid vaadata,et sealt keel ära õppida.Edu sulle!

Annuska kirjoitti...

Armas kui eesti perenaised on kylastanud minu blogi,proovin ikka kirjutada mölemas keeles.
Leiva tegemine polegi nii raske kui ette kujutasin,kuna poe variandid hakkavad pikka peale ära tyytama ja maailm täis leiv retsept,miks mitte.Meie peres on uued kypsetised alati hästi vastuvöetud ,ei jää muud yle kui sirvida teiste kodukaid.

Anonyymi kirjoitti...

tere! proovin ka hoolega seda leiba, täna siis kolmas päev ja meeletult käärinud lõhn no lausa halb hakkab! kas peabgi nii olema või on miski valesti?????

Käthlin kirjoitti...

Millisel päeval tuleks võtta uus juuretisepoeg? Kuidas hoiustama peaks juuretisepoega, kas samamoodi nagu rukkileiva puhul külmkapis?