30.8.2009

Kohupiimakook aprikooside ja rosinatega-Aprikosi rahkapiiras




Pöhi- pohja:

3 dl nisujahu - jauhoja

150 gr vöid - voita

1 spl suhkurt - 1 rkl sokeria

1 sidruni riivitud koort -1 sitruunan raastettu kuorta

1 muna - muna

Täidis -täyte :

4 muna

5-6 kuiv.aprikoosi - kuivatuja aprikooseja

500 gr kohupiima - rahka

1 dl.rosinaid -rusinoita

1 dl.suhkurt - sokeria

1.5 spl. vaniljesuhkurt - 1.5 rkl. van.sokeria

3 spl.mannat- 3 rkl.manna

1 spl.maisitärklist - 1 rkl.maisitärkkelystä

Kaunistuseks - koristeksi :

tuhksukurt - tomusokeria
Sega jahu,vöi,suhkur ja riiv.sidrunikoor köögikombanis muredaks massiks.Lisa muna ja vormi kiirelt palliks,töstä kilekotti ja pane kylma 30 minutiks.Vooderda 24cm.läbimööduga lahtikäiv koogivormi pöhi ja ääred taignaga,pane kylma.Täidise jaoks eralda munakollased valgetest ning vahusta munavalged kövaks vahuks.
Löika aprikoosid väikesteks kuubikuteks.Mikserda kohupiim ,munakollased, suhkur ja vaniljesuhkur yhtlaseks vahuks,lisaa rosinad ja aprikoosid,manna ja maisitärklis.Löpuks sega ettevaatlikult hulka munavalgevaht.
Vöta kylmkapist vorm,vala täidis taignale ja kata pealt fooliumiga.
Kypseta 175 ¤ 45 min.Eemalda foolium ja kypseta veel 20 min.kuni kook ilus kuldkollane.Lase jahtuda ja enne serveerimist söelu tuhksuhkurt peale.
--------------------------------------------------------------------

Sekoita jauhot, sokeri ja raastettu sitruunankuori massaksi. Lisaa muna ja pyörittää taikinasta pallo. Laita muovipussin ja laita saman tien jääkaapin noin puoleksi tunniksi .
Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtovuokaan ja taas jääkaapin odottamaan .
Täyteen varteen erottele munavalkoiset keltuaisista ja vaahdota kovaksi vaahdoksi.
Sekoita rahka, muna keltuaiset ja sokerit keskenään ,kuutioi aprikoosit pieniksi paloksi ja sekoitta rahkaan. Lisää manna ,maisin tärkkelys ja rusinat .Sekoittaa kovaksi vaahdotettu muna valkuaiset varovasti täytteeseen .
Levitä piirakan pohjalle täyte ja folio päälle.
Paista 175 ast.45 minutia , poista folio ja jatka paistamista kunnes piirakka on kauniin värinen ,noin 20 min.
Hyvää haaleana ja kylmänä.

Ei kommentteja: