25.10.2009

Pain d'épices -joululeipää - Jöululeib/keeks Prantsusmaalt



Yritin googletta ja löydä jotain tästä Ranskalaisesta leivästä jonkun näköistä tietoa mutta turhan, näköjään tätä ei paljon Suomessa ole leivottu .
Reseptin löysin virolaisesta leipääkirjasta ja ajattelin kokeilla ,vaikutti niin helppotekoiselta.
Lopputulos:
ulkonäky muistutti leipää mutta minun mielestä se on piparkakkuun makuinen kuivakakku.Sen verran reseptissä oli mainittu että Ranskassa nautitaan leipää ohkaisen ankanmaksan viipaleen kerä.
Huom ! Leipää on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Koostumus parane, kun käärit melkein jäähtynyt leivän kelmuun.


Mistä aloittaat :


1. yhdistä kuivat aineet :
450 gr vehnäjauhot
75 gr ruisjauhot
2.5 tl. ruokasuoda
1.5 tl.kaneli
1.5 tl.inkivääri
0.5 tl.suola
0.25 tl. muskaati
0.25 tl neilikka
0.25 tl.mustapippuria
0.5 tl. kokonaisia anista
2. Yhdistä kulhossa :
50 gr huoneen lämpöistä voi
1 muna
340 gr juokseva hunaja
1 rkl apelsiinin raast.kuori
Lisää lopuksi 2.5 dl vettä ja pienissä määrissä jauhoseosta.
Kaada taikina voideltun uunivuokaan .
Paista 180 ast. ja 60 minutia.

------------------------------

Sissejuhatuseks tahaks öelda ,et retsepti leidsn eesti keelsest leiva raamatust.Kergelt ja kiirelt saad valmis midagi uut.Kahjuks ei leidnud palju infi selle keeksi /leiva kohta.Please,andke teada ka mulle ,kui leiate selle keeksi kohta informatsiooni.

Esimeseks yhenda köik kuivad ained :

450 gr nisujahu
75 gr rukkijahu
2.5 tl. soodat
1.5 tl.kaneeli
1.5 tl.inkivääri
0.5 tl.soola
0.25 tl. muskaati
0.25 tl nelkki
0.25 tl.mustapipart
0.5 tl. aniisi

2. Teine etapp,vöta puhas kauss ja yhenda järg.komponendid  :

50 gr toatemp.pehmet vöid
1 muna
340 gr mett
1 spl. apelsiini riivitut koort


Köige löpuks segad köik kokku ja lisad vähe haaval 2.5 dl vett.
Vala taigen leivavormi  ja kypseta 180 kraadi juures tunni vörra.
Jäta tahkuma järgmise päevani .Maitse paraneb päev päevalt.

2 kommenttia:

Pille kirjoitti...

See oli minu retsept seal raamatus :) Tegemist on poplaarse küpsetisega Prantsusmaalt, mitte küll otseselt jõuluretsept, aga suuski jõulune.
Algretsept on muidugi ka NAMI-NAMIS olemas.

Annuska kirjoitti...

Pille,tean et retsept sinu.Mul see kuulus raamat köögi laual:)
Olen nii pöikpäine ja jätkän uurimist miks ja mis puhul Prantsusmaal seda meeleiba/kypsetist kypsetatakse.Tänud kommentaari eest:)Ja toredat Jõulu ootamist!