29.12.2009

Saariston mallasleipä- Leib maltoosast





Kuvittelin leivän tekoa paljon vaikeammaksi mutta yllätys ,yllätys tämä sujui jopa minultakin.
Limppu ei tarvitse eikä kaipaa päälle mitään ,pilamaan tätä erinomaista makua .Luin limpun tekemisen ohjeita ja leivän säilytyksestä tuli paljon uutta tietoa.
Entisaikaan tämäntyyppiset limput säilytettiin vilja-aitassa jyviin upotettuna. Siellä oli sopiva kosteus eikä homehtumisen vaaraa. Olen sitä mieltä, että suurin syyllinen kaupassa myytävien leipien huonoon makuun on muovipussi. Nykyihminen pelkää hysteerisesti leivän kuivumista. Muovipussi estää kyllä kuivumisen, mutta sitävastoin nopeuttaa leivän vanhenemista ja homehtumista. Niiden rinnalla kuivuminen on pieni vaara. Myös jääkaappi on leivälle väärä säilytyspaikka, kuulemma jääkaapissa leipä vanhenee jopa nopeammin kuin huoneenlämmössä

Resepti :
1 litra piimä
75 gr hiiva =3 pussillista kuiva hiiva ,joka sekoittaan  jauhoihiin
3 dl siirappia
3 dl ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
3dl. ruismallasrouhetta

1 rkl. suola
10 dl vehnäjauhoja
         Voiteluun siirapivettä 1/3 dl

1. Lämmitä piimä (vesihauteessa) sekoita joukkoon siirappi ja kuivat aineet keskenään sekoitettuna!

    Elikkä = maltaat, ruisleseet, ruisjauhot, kuivahiiva, suola ja vehnäjauhot.

2. Anna taikinan nousta 1.5 tuntia, älä säikähtää taikina tule olemaan suhteellisen löysä!

3. Voitele tosi hyvin 2 x 2l.vuokaa ja jaa taikina vuokiin.

4. Paista leipää uunin ALIMMALLA RITILÄTASOLLA 175 ast.2 tuntia -päällimmäinen puoli tule oleman aika tumma.

5. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 t. sivele siirappivedellä.

6. Kumoa kypsät leivät vuoista folioon ja kääri liinoihin.

Huom. !
Anna leipien tekeytyä viileässä pari päivää niin se on parhaimmillaan -EI ONNISTUNUT MEILLÄ, JO TOISENA PÄIVÄNÄ MENI ENSIMMÄINEN LEIPÄÄ.

----------------------------------------------------------------------------------------
Leiva tegu polegi nii raske kui ette kujutame,tösta vajalikud ained lauale ja hakka pihta.
Se leib on maitselt magusa vöittu ,kuid sobib hästi Jöulu lauale.

Ained mida vajad :
1 liiter keefiri
75 gr pärmi (ise kasutan ainult kuiva pärmi 11gr.pakkides )
3dl.suhkrusiirupit
3 dl.rukkikliisid
3 dl.rukkijahu
3dl.linnase ekstrakti (ehk maltoosat)
1 spl.soola
10 dl.nisujahu (panin 9 dl) Taigen vöib jäädä vedelamaks
Määrimiseks ,1/3 dl.siirupivett

Soojenda keefir ,murenda pärm (kuivpärm sega jahusse ) ,lisa siirup,maltoos,sool ja jahud.
Töstä taigen 2 x 2 liitrisesse  kypsetuspaberiga kaetud vormi .Ära ehmata kui taigen jääb vedelaks.
Kata kinni ja jäta 1.5 tunniks sooja kohta kerkima.

 Leiva küpsetamine võtab aega 2 tundi 175 C (ahju alumisel tasemel). Pintselda siirupi veega jahuta restil  rätiku all.

NB! Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pannakse niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.



Ei kommentteja: