6.1.2009

Hapankaalin teko :


Valmistamalla hapankaalin kotona säästää rahaa. Lisäksi omatekoinen hapankaali on maukkaampaa ja siihen voi itse keksiä uusia variaatioita .

Kaalia noin 1 kg
suola 3 tl.
2 porkkana
1 tl sokeria
Kumina-jätin pois

Kaalin uloimmat lehdet poistetaan ja nahistuneet heitetään pois.
Muutama ulkolehti pitää säilyttää valmiin kaalimassan päälle.Kaali pilkotaan terävällä veitsellä hienoksi silpuksi.
Pilkottua kaaliraastetta+porkkana ryhdytään nuijimaan hapatusastiassa.Kotona ei ollut muuta kun muovisanko.
Kaalin tulisi lopulta uida kaalinesteessä niin, että kaalimassan pinta on nestepinnan alapuolella. Suola helpottaa, jos solunesteet eivät tahdo herahtaa kaalista.
Kun kaali on nuijittu, ja kaalimassa ui kaalimehussa asetetaan kaalinlehdet massan päälle niin, että neste lehtien päällä on kirkasta - rastetta ei saa päästää lehtien päälle. Sitten asetetaan lehtien päälle esimerkiksi puhdas lautanen, sekä puhtaat painot.
Myös lautasen tulisi uida nestepinnan alapuolella.

Seoksen annetaan olla huoneen lämmössä 3 vuorokautta.
Sitten painot pois ja lautanen ja suojana olevat kaalin lehdet. Tämän jälkeen painellaan noin 4 senttimetrin paksuisella pulikalla useita reikiä seokseen pohjaanasti, että kaasut poistuisivat seoksesta, annetaan olla noin 8-10 tuntia jonka jälkeen seos painellaan tiukkaan,
Asetetaan kaalinlehdet ja päälle lautanen ja taas painot, sitten seos viedään kylmiöön. 2 viikon kuluttua Hapankaali on valmista.
JA MITEN HYVÄÄ TULI !!!!

1 kommentti:

Anna-Liisa kirjoitti...

Ihanaa , ja itetehtynä edullista.