3.6.2009

Pannkoogid körvenögesest- Nokkoslättyt




Maasta nousevat nokkosenversot ovat oivaa ravintoa. Nokkosen maukkaita lehtiä ja nuoria latvustoja käytetään ruoanlaittoon pinaatin tavoin.Ajattelin kokeilla ja jatkossa tulen käyttämään tätä luonnonvara vähe useamin.Ja mikä paras, lapset tykkäsivät.Nuorimalle en sanonut ennen kui olis syönyt ensimmäisen.Ei meinänyt uskoa.

1 l (40 g)
nokkosenlehtiä
vettä höyryttämiseen
5 dlmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
1,0 tl suolaa
1-2 rkl rypsiöljyä
3 munaa
paistamiseen:

voita tai margariinisulaa
nokkosenlehtiä 20-24 kpl

1. Sekoita maito ja jauhot. Turvota taikinaa huoneenlämmössä puoli tuntia.2. Huuhtele ja valuta nokkoset. Nosta nokkoset siivilään kattilassa kiehuvan veden päälle. Höyrytä kannen alla 5 minuuttia. Jäähdytä. Silppua nokkoset hienoksi silpuksi.3. Lisää taikinaan suola, öljy ja munat. Lisää joukkoon nokkossilppu.4. Kuumenna lettupannu. Lisää pannulle rasva ja jokaiseen syvennykseen nokkosenlehti lehtiruoti alaspäin. Kaada päälle taikina.5. Paista letut miedolla lämmöllä, jotta nokkonen ei tummu liikaa.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Nõges on varakevadel suurepäraseks toidutaimeks, asendamaks rohelisi aedvilju. Peamiselt kasutamiseks salatites. Nõgeselehed pestakse ja valatakse sõelal üle keeva veega. Pärast nõrgumist koheselt tükeldatakse ja kohe peale vastavate lisandite ning maitseainetega segamist süüakse.Nii et majaümbruses kasvavaid taimi tasub väärtustada.
Pojale kohe ei öelnud mida pannkook sisaldab ,minu önneks palus edaspidi ainult neid pannkooke teha.
Retsept
40 gr nögese lehti
5 dl piima
3 dl jahu
segada omavahel
lisa
1 tl soola
1-2 söögi öli
3 muna
+ nögese tykeldatud vöi mikserdatud lehed.

Ei kommentteja: