30.3.2011

Limppu ,leipä -aamiaiseksi

Perunaleivän taikina jääkaapissa .



Taatelinleipä
                                                   Kuvassa :perunalimppu

 
                                                                   
Taatelileipä 1kpl (tuo tumma leipä  kuvassa)

Step1 :
 200 g vettä
 100 g taatelipakettia
 30 g ruisjauhoja

Step 2:
 220 g vehnäjauhoa
 2 pk kuiva hiivaa
 7 g suolaa
Aamulla ennen töihin menoa (klo.7.30) ehdit sopivasti valmistaa juuren. Töistä tullessa jatkat leivän teon.

1. Kiehauta vesi,paloitele taatelit ja keitä noin 5-7 min.Jäähdytä ja lisää  ruisjauhot. Jätä mössö  lämpöisen paikkaan.

Töistä tulleessani (8 tuntia myöhemmin) :

2. Lämmitä vesi(0.5 dl) 42-asteiseksi ja lisää suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita jauhot taatelinmassaan.

3. Nostatin taikina n.6 tuntia (klo.22.00 saakka meni )

Resepti on peräisin taitavan miehen blogin sivuilta (käy tutustumassa ) missä taikina oli yhtä väkitukkoinen kuten minunkin taikina.

Välillä kävin herättämässä sitä henkiin (venyttelin ja taputteluiin)  ja lopulta kiikutin sen vuokaan ja lämöpisen hellan lähelle missä taikina alkoi nousta kunnolla.
Leipää kannattaa paistaa tummaksi 200 ast.noin 30-40 min. Minkä jälkeen sivellin siirapin vedellä ja pinta sai kauniin kiilon.
Leivästä tuli makea ja muistutti Saaristoleipä vaika siinä ei ollut yhtään siirappia
Kuten kaikkien leipien ja limppujen kanssa , tule olla maltillinen ja odota vuorokausi tai jopa parikin että leipää on valmis. Kääri lämpöinen leipää pyyhkeseen ja menne nukkumaan kuten minä.

Mitä on ihanampa kun leivän tuoksuun herääminen Juoksin keittiön katsomaan mitä tapahtuu liinan alla. Palaineen leikatu (huokaus ,onnistuin ) voita päälle ja tätä makuelämystä………………..

Ei kommentteja: