Nyt nokkosia kerämään, sillä talvi tulossa ja nokkonen sisältää runsaasti useita vitamiineja (A, C, E, K, B1, B2, B3, foolihappo), kivennäisaineita (kalsium, kalium, magnesium, mangaani, rauta, sinkki), flavonoideja, klorofylliä eli lehtivihreää sekä runsaasti erilaisia elimistölle tärkeitä happoja.
Miten nokkonen vaikuttaa-Parantaa verenkiertoa, lisää vastustuskykyä ja lisää tulehdusta ehkäisevien aineiden tehoa.
Jaan jonkunmoisia reseptejä mitä olen tai tulen kokeilemaan.
Peston resepti :
3 dl tuoretta nokkosta tai voikukanlehteä
2 rkl raastettua parmesaani- tai mustaleimajuustoa
2 rkl jauhettuja saksanpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
kupillinen oliiviöljyä
suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Voit pakastaa osan kastikkeesta ja lisäät vain juustoraasteen ennen käyttöä. Käytä kastikkeena pastan tai spagetin kanssa.
Feta-nokkosrullat 15 kpl munaton
Taikina:
2,5 dl vettä
1/2 palaa hiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl kuivattua nokkosta
1 valkosipulin kynsi
n. 6 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
Täyte:
25 g margariinia
1 rkl kuivattua nokkosta
1/2 prk murennettua fetajuustoa
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, mausteet ja osa jauhoista. Alusta ja lisää rasva sekä loput jauhot. Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi. Levitä päälle pehmeä rasva. Ripottele myös nokkonen ja fetajuusto taikinan päälle. Kääri rullaksi. Leikkaa paloiksi ja nosta pellille kohoamaan. Paista 225 asteessa noin 15 min. Voit paistaa rullat myös voidelluissa muffinsivuoissa.
Nokkos-paprika-muffinssit
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
50 g sulatettua margariinia
2 dl maitoa tai vettä
1 muna
1 dl juustoraastetta
1/2 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
puolet punaisesta paprikasta
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita rasva, maito ja muna keskenään. Lisää juusto, nokkonen
ja paprikakuutiot. Kaada nesteseos jauhoseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele muffinssipelti ja jaa taikina muotteihin. Voit käyttää myös paperisia muffinssivuokia.
Paista 225 asteessa 15–20 min.
Nokkos-sienipizza - KAHDEKSALLETAIKINA
1 ½ dl vettä
½ pkt (25 g) tuorehiivaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 dl ruisjauhoja
noin 2 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
TÄYTE
5 dl pakaste- tai säilykesieniä
1 rkl rypsiöljyä
1 kelta- tai punasipuli
1 valkosipulinkynsi
hieman suolaa
¾ dl tomaattipyreetä
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna / 1 tl kuivattua
1,5 dl ryöpättyjä nokkosen versoja tai pakastepinaattia (150 g)
1 dl kevytjuustoraastetta
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja hunaja. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa se notkeaksi. Anna taikinan nousta kulhossa liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
2. Paloittele sienet ja paista niitä kuivalla pannulla niin kauan, että neste haihtuu. Lisää öljy ja hienonnetut sipulit. Kuullota hetki ja mausta suolalla maun mukaan.
3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, kauli pyöreäksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
4. Levitä tomaattipyree pizzapohjalle. Valuta ryöpätyt nokkoset tai sulatettu pinaatti ja pilko pieneksi. Levitä massa pohjan päälle. Levitä päällimmäiseksi sienitäyte, oregano ja juustoraaste. Paista uunin keskitasolla 10–15 minuuttia 225 asteessa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti